Boerderij-winkelen voor je eerste levensbehoeften

Boeren zijn trots op het voedsel dat zij produceren. Trots op de kwaliteit, de veiligheid en de gezondheid ervan. Daar willen ze je graag kennis mee laten maken via lokale markten of kraampjes en winkeltjes bij hen aan huis. Het bezoeken van deze lokaties is voor mij boerderij-winkelen, boerderij-winkelen voor je eerste levensbehoeften.

In lastige tijden is het belangrijk om goed voor elkaar te zorgen. Om die reden heb ik een aantal van de op het internet al bestaande overzichten geinventariseerd: waar verkoopt wie wat. Alles bij elkaar is er een landelijke dekking van aanbieders. Ze hebben een waanzinning gevarieerd en uitgebreid aanbod.
Naast de verkoop van levensmiddelen bieden de boeren ook extra’s zoals evenementen, proeverijen, rondleidingen, workshops, overnachtingen en vakanties.

Boerderij-winkelen voor je eerste levensbehoeften betekent een verser product en daardoor de beste (biologische) ingrediënten voor je gerecht. En dat levert weer gezondheisvoordelen op.
Vaak betaal je minder dan in de winkel en krijgt de boer een betere prijs. Ook voorkom je onnodig transport.

Waar kan ik boerderijwinkelen?

Op deze pagina vind je een overzicht van de meeste boeren, kwekerijen, vissers en jagers in Nederland die hun verkoop “aan huis”, “langs de weg” of via maaltijdboxen en -kratten aanbieden. Er is ook een overzicht van boerenmarkten. Alle links openen in een nieuw venster.
Veel van hen zijn ook op Facebook te vinden.

Boerderij-winkels

Veel boerderij-winkels zijn te vinden via onderstaande links:
Het Kraampje (app)
Lekkerder bij de boer (web & app)
Loka Loka (web & app)
FindFarm
Kwekerijen en boeren
Support Your Locals
Lekkers Dichtbij, tot over de grens in Belgie en Duitsland
Landwinkel
Boerenmarktplein
Productenvandeboer
Fietsen voor m’n eten
Verkoopstalletjes langs de weg
BestelBoer (web & app)

Kratten | Maaltijdboxen

Wil je eerlijke producten direct van de boer aan huis bezorgd hebben, kijk dan eens op de website van De Krat, Hofweb of Boerschappen.

Samenwerkingsverbanden

Binnen een samenwerkingsverband kun je als lokale consumentengroep online rechtstreeks kopen bij een netwerk van boeren uit de buurt.

Boeren & Buren kunnen je bijvoorbeeld helpen een eigen Buurderij op te zetten. Boeren & Buren zijn aktief in heel West Europa.

Community Supported Agriculture (CSA) is een initiatief waarin CSA boeren en CSA leden voor langere tijd een partnerschap aangaan. Als consumentlid verbind je je dan voor een langere tijd aan het afnemen van de producten van één of meerdere boeren of producenten.
De Herenboeren hebben zich ook aangesloten bij dit initiatief. Deze boeren zijn gedeeld eigenaar van hun eigen boerderij. 

Markten

Ook op diverse boerenmarkten kun je heel goed winkelen voor je eerste levensbehoeften. Op MarktenMarkten kun je zien waar je deze markten in Nederland, België, Duitsland en Engeland kunt vinden.

Pluktuinen

Wil je je eigen groenten oogsten, fruit plukken, eieren rapen of bloemen snijden? Kijk dan bijvoorbeeld op Smulboks, Pluktuinen of ElleEten.

Visserij

Er zijn ook vissers die hun vangst aan huis verkopen.
Op de lijst van netVISwerk staat per provicie aangeven welke vissers hun vangst aan huis verkopen.
Ook bij een aantal Goede Vissers kun je aan huis of op de markt terecht voor kwalteitsvis.

Wild

Hou je van een goed stukje wild vlees? Kijk dan bij de Nederlandse Jagersvereniging. Zij heeft de aanbieders van wild op de kaart gezet.

Granen

Ben je een liefhebber van bakken? Broodsmakelijk heeft een lijst van molens met een molenwinkeltje waar ze producten verkopen waar je recept om vraagt. Ze hebben er in ieder geval meel voor het bakken van brood. Bovendien staan er ook molenwinkels buiten Nederland op.

Peulvruchten

Het blijkt dat er een verscheidenheid aan bonen en erwten gewoon in Nederland verbouwd kan worden. PeulNatuur vertelt je er alles over. Ze heeft naast een standaard assortiment ook bijzondere soorten op het schap staan waar je een bij jou passende keuze uit kunt maken.

Wijn en bier

Wist je dat elke Nederlandse provincie een of meerdere wijnhuizen heeft? Nederlandse Streekwijnen geeft je onder andere details over de locatie, het assortiment en de druivenrassen van de verschillende de wijnhuizen.

Het aantal Nederlandse bierbrouwerijen met ieder zijn of haar eigen specialiteit is zo mogelijk nog groter. Biernet heeft ze allemaal voor je geinventariseerd.

Zowel de wijnhuizen als de bierbrouwerijen organiseren ook proeverijen en andere evenementen.

Regionaal

Naast de aan het begin van dit blog genoemde landelijke initiatieven, zijn er ook die zich op een bepaalde regio richten. Hier zijn ze.

In het noorden van het land vind je Eetbaar Fryslân (Friesland), De Streekboer (Friesland en Groningen) en Ekonoom (Groningen en Drenthe).
Als je in Gelderland wilt boerderij-winkelen voor je eerste levensbehoeften kun je terecht bij Eerlijk Eten uit de Streek (abonnement) of Puur Dichtbij (bezorgen).
In het Rijk van Nijmegen e.o. is LekkerLokaal en in Brabant is dat Van het Land (abonnement en markt).
Zuid Holland kent Rechtstreex, De Kortste Weg en BoereGoed.
In Limburg heeft de LLTB de boerderijwinkels en verkooppunten geinventariseerd.

Maak je eigen keuzes, maak je eigen plan

Dit is een voorlopige inventarisatie. Veel boeren hebben zich aangemeld op de verschillende websites. Daarom zullen er ongetwijfeld dubbelen in zitten.
Maak je eigen keuzes, maak je eigen plan als je gaat boerderij-winkelen voor je eerste levensbehoeften.
Het was verrassend te ontdekken dat ik mijn rondje boerderij-winkelen voor aardappelen, groente, fruit, vlees en zuivel zelfs op de fiets kan doen.

Heb je aanvullingen of stel je wijzigingen voor, zet ze dan in het commentaarvak hieronder. Dan kan ik ze meenemen in een update.

Wil je op de hoogte gebracht worden van de aanvullingen op dit blog, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Dan weet je als eerste wat er veranderd is.

Uiteraard staat het je vrij dit artikel te delen met iedereen waarvan je denkt dat het hem of haar kan helpen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Plaats een reactie