Mykotherapie

Mykotherapie gaat over de heilzame inzet van paddenstoelen en over het harmoniserend, het balancerend effect daarvan op het immuunsysteem.

Je bent vast wel bekend met paddenstoelen voor culinair gebruik en je hebt vast ook wel eens van paddenstoelen met een psycho-actieve werking gehoord. Hier gaat het echter over paddenstoelen met een natuurgeneeskundige, een therapeutische werking die met name effectief kunnen zijn om een disbalans in je immuunsysteem te helpen corrigeren.

Oorsprong

Onderzoek naar oude begroeiing heeft opgeleverd dat paddenstoelen ongeveer 400 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Daarnaast heeft archeologisch onderzoek aangetoond dat de mens al zo’n 30.000 jaar bekend is met paddenstoelen. De oosterse geneeskunst heeft ze al heel lang geleden in haar geschriften beschreven. Ze nemen daar nog steeds een belangrijke plaats in. Zelfs de oude Egyptenaren kenden de heilzame werking van paddestoelen.

Inhoudsstoffen

Paddenstoelen bevatten duizenden verschillende waaardevolle inhoudsstoffen zoals onder andere:

 • polysachariden waaronder beta-glucaan, chitine en glycoproteinen met antimicrobiele en antitumorale eigenschappen;
 • triterpenen voor het in evenwicht brengen van het immuunsysteem en het ondersteunen van het lichaamseigen ontgiftingssysteem;
 • enzymen voor het aansturen van verschillende lichaamsprocessen;
 • vitaminen en mineralen om enzymen goed hun werk te kunnen laten doen.

Deze inhoudsstoffen zoals ze met elkaar in een paddestoel zitten, werken samen om complexe aandoeningen te reguleren en zo je lichaam weer in balans te brengen. Het is een zinvol en afgewogen geheel. Dit maakt het mogelijk deze natuurlijke en intelligente samenwerking voor ons welzijn aan te wenden. Mykotherapie heeft voor de therapeutische inzet van paddenstoelen de keuze uit meer dan dertig soorten.

Opruimen en herstellen

Paddenstoelen zijn niet alleen de opruimers en herstellers in de natuur, maar kunnen ook vergelijkbare effecten hebben in het menselijk lichaam.
Talrijke studies tonen aan dat paddenstoelen ons immuunsysteem op een bijzondere manier kunnen reguleren en daarmee dus weer in balans kunnen brengen.

De hele paddenstoel is adaptogeen. Dat wil zeggen dat ze een harmoniserende werking hebben. Het zijn immunoregulatoren. Een immunoregulator stimuleert de productie van witte bloedcellen wanneer het immuunsysteem niet actief genoeg is en het verlaagt deze weer wanneer het systeem overactief is. Ze hebben dus zowel immuunsysteem stimulerende eigenschappen alsook immuunsysteem remmende.
In de Chinese holistische geneeskunst is immuunsysteemmodulatie al heel lang bekend als Fu-Zheng-therapie. Het kan worden beschouwd als het oosterse equivalent van westerse immunotherapie.

Problemen met het immuunsysteem zijn globaal in twee groepen te verdelen.

 • een overactief immuunsysteem dat door verschillende oorzaken uit balans is geraakt, kan bijvoorbeeld allergische reacties of autoimmuunaandoeningen veroorzaken. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, Multiple Sclerose en Psoriasis.
 • een verzwakt immuunsysteem maakt je vatbaarder voor verschillende parasitaire, bacteriologische en virale infecties alsook voor kankers. Voorbeelden daarvan zijn de ziekte van Pfeiffer (Epstein Bar), Hepatitis en de ziekte van Lyme (Borrelia burgdorferi).
  Ook griep en verkoudheid zijn een gevolg van een verzwakt immuunsysteem.

Wanneer kies je voor mykotherapie?

Paddenstoelen kunnen je bij veel aandoeningen helpen. Daarbij kun je denken aan auto-immuunaandoeningen of aan virale infecties zoals griep en een koortslip. Je kunt ook denken aan bescherming en herstel van zenuwen, diverse vormen van ontstekingen en verschillende kankers. Tijdens chemotherapie of bestraling kunnen ze nuttige diensten bewijzen in het verminderen van bijwerkingen. De juiste combinatie van paddenstoelen ondersteunt ook het uitscheidingssysteem (lymfe, lever en nieren) zodat de afbraakproducten op een goede manier je lichaam kunnen verlaten.
Tijdens elke fase van een ziekte kan mykotherapie – de heilzame inzet van paddenstoelen – worden gebruikt. Bijwerkingen zijn zeldzaam en meestal mild. Dit heeft uitgebreid onderzoek in de afgelopen 40 jaar aangetoond.

Veiligheid

Paddenstoelen die biologisch en onder gecontroleerde omstandigheden gekweekt, gedroogd en in capsules zijn verwerkt garanderen een grote productzuiverheid en een stelselmatige, constante kwaliteit. Daardoor is mykotherapie veilig voor therapeutisch gebruik.

Advies

Elke aandoening vraagt om een specifieke combinatie van therapeutisch inzetbare paddestoelen. Daarom is het belangrijk om voor gebruik je zorgverlener die bekend is met mykotherapie te raadplegen. Deze kan je een op jouw situatie passend advies geven.

Referenties:
– Die Heilkraft der Pilze – Prof. Dr. Jan I. Lelley
– Healing Mushrooms – Georges M. Halpern, MD, PhD
– Medicinal Mushrooms: Their therapeutic properties and current medical usage with special emphasis on cancer treatments – Smith, Rowan and Sullivan
– Nature’s Pharmacy, Evidence-based alternatives to drugs – Pamela Duff, RN, CSNC
– https://www.greenmedinfo.com/substance/medicinal-mushrooms

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •