Stress: 7 tips om het aan te pakken

Vaak zijn we ons er niet bewust van maar van tijd tot tijd zijn we gestrest. Ons lichaam reageert daarop met ongemak. Recentelijk wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat de effecten van stress op het menselijk lichaam één van de oorzaken van ernstige ziektes kan zijn.

stress

Stress is een vecht- of vluchtreactie. Een oeroud verdedigingsmechanisme dat bij mensen en dieren optreedt als er gevaar dreigt. Om het lichaam voor te bereiden op het kunnen vechten of vluchten maakt het grote hoeveelheden stresshormonen zoals cortisol en adrenaline aan. Dit zorgt er voor dat je bloeddruk en hartslag omhoog gaan, je spieren zich spannen en je spijsvertering vertraagt. Het bloed verplaatst zich dan naar je hoofd, armen en benen zodat je goed kunt denken, vluchten of vechten. Omdat het bloed zich nu van de romp naar de ledematen verplaatst, stopt je spijsvertering. Je energie is nu ergens anders nodig.

Gedachten hebben vaak emoties als resultaat en deze emoties zijn meestal de aanleiding voor stress. Daarom kun je deze dingen niet van elkaar scheiden. Als je gedurende langere tijd stress ervaart, kun je geestelijk en lichamelijk uit balans raken. Belangrijke aanleidingen zijn vaak:
–          boosheid, frustraties en irritaties thuis of op het werk;
–          een overvolle agenda en geen ontspanning na een drukke dag;
–          lichte vormen van angst en hopeloze gevoelens.
Een andere factor die ook stress kan veroorzaken zijn lichaamsvreemde, niet natuurlijke stoffen. Je lichaam is er niet op ingesteld en weet er niet goed mee om te gaan.

Gezonde spanning is niet erg maar voortdurende lage stress niveaus doen vaak meer kwaad dan goed. Ze hebben effect op je geestelijke en lichamelijke balans. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in klachten als:
–          een zenuwachtig gevoel;
–          hoofdpijn;
–          maagpijn;
–          een strak gevoel in je schouderpartij;
–          chronische vermoeidheid;
–          allerlei slaapproblemen;
–          een verlaagde weerstand;
–          een verminderde kwaliteit van leven.
Als je heel lang teveel stress ervaart of het niet oplost, kan het je gezondheid schaden. Daardoor wordt je vatbaarder voor aandoeningen en verminderd je levensvreugde.

7 Tips

Om stress te voorkomen is het belangrijk naar je lichaam te luisteren zodat je adequate maatregelen kunt nemen. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

 1. praat problemen uit. Het verheldert zaken, het voorkomt piekeren, spanning en een nerveus gevoel;
 2. kies voor zo natuurlijk mogelijke verse voeding met geen of zo min mogelijk toevoegingen. Deze helpen je het beste om je lichaam goed te laten functioneren;
 3. beweeg elke dag. Beweging zorgt voor de aanmaak van endorfine, het hormoon waar je blij van wordt. Maak tijd vrij voor een dagelijkse wandeling, fiets naar je werk of kies een andere leuke bewegingsvorm;
 4. lachen is een hele plezierige vorm van ontspanning. Net als bewegen maakt het ook endorfine vrij. Bovendien is het een zeer effectieve manier om je spieren te ontspannen en het denken te stoppen;
 5. doe ademhalingsoefeningen. Het vermindert de spanning en de stress van het dagelijks leven en het heeft grote invloed op de werking van je lichaam, je gedachteprocessen en je humeur. De 36 ademhalingen zoals die door beoefenaars van Jin Shin Jyutsu gebruikt word, is daarvoor een prettige en eenvoudige manier. Na de andere tips beschrijf ik hoe dat gaat;
 6. reserveer tijd voor jezelf en geniet van de dingen in het leven. Pak bijvoorbeeld wat vaker een boek. Lezen werkt namelijk zeer ontspannend. Muziek luisteren kan ook als lezen niet je favoriete bezigheid is. Een bezoek aan de sauna of een etentje met goede vrienden is ook een prettige manier om te ontspannen;
 7. kom je er zelf niet uit? Zoek professionele hulp, zoek iemand die je kan helpen bij het verminderen van je stress. Het komt je welzijn en je gezondheid ten goede.

De 36 ademhalingen

Jin Shin Jyutsu is een duizenden jaren oude Japanse kunst om levensenergie te reguleren. Meester Jiro Murai heeft deze kennis in het begin van de twintiger jaren van de vorige eeuw weer toegankelijk gemaakt. Via zijn leerlinge Mary Burmeister heeft het zich via de Verenigde Staten inmiddels over de hele wereld verspreid.

De techniek van de 36 ademhalingen gaat als volgt:

 • neem een comfortabele houding aan;
 • kruis je armen over je borst;
 • verberg je vier vingers onder je oksels en laat de duimen aan de voorkant naar boven wijzen;
 • probeer je zoveel mogelijk te ontspannen;
 • adem 36x in en uit in een ritme dat je comfortabel vindt. Bij de inademing adem je zuurstof, levensenergie naar binnen. Bij de uitademing blaas je koolstofdioxide samen met afvalstoffen naar buiten.

Doe deze oefening elke dag. Lukt het niet om alle 36 ademhalingen achter elkaar te doen, dan kun je ze ook onderverdelen in 4 series van 9.

Hoe ga jij met stress om? Jouw aanbevelingen of goede tips kunnen weer waardevolle suggesties voor anderen zijn.  

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Plaats een reactie