Tips om met de coronacrisis om te gaan

In dit blog vind je mijn praktische tips om met de coronacrisis om te gaan. Wellicht helpt het deze bijzondere tijd wat gemakkelijker door te komen. Maar eerst een overzicht van wat er aan de hand is.

Deze periode kenmerkt zich door een toenemende bezorgdheid. Een bezorgdheid die mede uitvergroot wordt door de gangbare media. Het is niet alleen bezorgdheid over de verspreiding van het virus zelf en wat dat met je gezondheid kan doen, maar het is ook bezorgdheid over de gevolgen van de genomen maatregelen. Maatregelen met een grote gevolgschade in de vorm van enorme sociale en economische consequenties.

Ongewone tijden

Vragen als “Hoe lang gaat dit nog duren?”, “Wat voor effect heeft dit op de ontwikkeling van mijn kind?”, “Worden mijn ouders in het verzorgingshuis wel goed verzorgd?”, “Krijgt mijn vriendin nog wel thuiszorg?”, “Bestaat het bedrijf straks nog waar mijn zoon zou gaan werken?” en “Hoe gaat dat met mijn baan als deze situatie nog langer duurt?”.

Daar komt nog bij dat we door de opgelegde maatregelen elkaar minder zien en elkaar minder spreken. Omdat er minder persoonlijk contact is, is het ook moeilijker om er met elkaar over te praten. Natuurlijk kunnen we telefoneren en beeldbellen, maar er gaat niets boven elkaar zien en elkaar aanraken. Gewoon omdat de nonverbale communicatie zoveel extra’s aan ons mens-zijn geeft. Dat deze natuurlijke manier van met elkaar omgaan nu wordt ontraden, is verwarrend. Het doet afbreuk aan de menselijke maat en aan de menselijke waardigheid. Dit is funest en leidt tot stress.

Stress

Stress en zeker sociale stress kan je afweersysteem, je immuunsysteem op een negatieve manier beinvloeden. Dit kost voortdurend veel energie waardoor jij je batterij niet meer op kunt laden. En als je niet genoeg energie meer hebt, heeft je lichaam minder mogelijkheden om goed te functioneren. Je raakt uit balans door een chaotische informatiestroom. Daarom is het juist nu noodzakelijk om die balans te zoeken. Balans die je lichaam helpt goed te functioneren zodat je de gegeven omstandigheden beter het hoofd kunt bieden. Het goed functioneren van je immuunsysteem verdient daarom juist nu extra aandacht. Het is een complex systeem dat door vele factoren wordt beinvloed.

Praktische tips

Om de disbalans te herstellen is het belangrijk je energiehuishouding weer op orde te brengen. Dan kan de informatie die de weg kwijt is of vervormd is geraakt, de juiste bestemmmming bereiken om zo herstel te bevorderen. Hieronder mijn tips om met de coronacrisis om te gaan.

Voeding

Gezonde en gevarieerde voeding (als onderdeel van een gezonde leefstijl) is de basis voor een goed werkend immuunsysteem.
Niet één specifiek voedingsmiddel bevat alle voedingsstoffen. Ga daarom voor variatie in kleur en textuur, want ook vezels zijn belangrijk. Maak daarnaast een verantwoorde keuze uit eiwitrijke producten. Kies als het even kan voor biologisch verbouwde, onbewerkte en koolhydraatarme producten. Puur Figuur heeft een gratis boodschappenlijst voor je waarin met al deze punten rekening is gehouden. Er staan ook suggesties in voor drankjes.

Hoe geef jij in deze tijd vorm aan een gevarieerd voedingspatroon? Wat zijn jouw favoriete recepten?

Bewegen

De genomen maatregelen verhinderen momenteel een bezoek aan onze favoriete sportschool op de manier zoals we die gewend waren. Daarom moeten we soms andere manieren van bewegen zoeken. Zeker nu er van ons gevraagd word meer thuis te werken.
In mijn omgeving zie ik thuiswerkende mensen hun kantoorroutine aanhouden door ook nu rond lunchtijd een ommetje te maken. Anderen hebben meer of extra lange wandelingen ingevoegd.
Mijn favoriete bezigheid is op blote voeten over het grasveld in de tuin lopen omdat ik graag goed geaard blijf. Ook hou ik van lange wandelingen door de natuur om daar te genieten van de planten, de dieren, de zon en de frisse lucht. Want zon en frisse lucht zijn naast voeding en water essentieel voor ons immuunsysteem, voor ons bestaan.

Wat doe jij om in beweging te blijven? Heb je andere keuzes gemaakt? Waarom heb je die keuze gemaakt?

Mentale gezondheid

De huidige situate trekt ook een wissel op je mentale gezondheid. Soms gaan de emoties over de gang van zaken met je op de loop.
De situatie is verwarrend en daar liggen we af en toe wakker van. Het brengt je slaappatroon in de war, het levert stress op en stress haalt je uit balans.
Wat mij altijd helpt zijn de 36 ademhalingen zoals ik die beschreven heb in mijn blog Stress: 7 tips om het aan te pakken. Het is een Jin Shin Jyutsu techniek, een duizenden jaren oude Japanse kunst om levensenergie te reguleren.

Wat zijn jouw tips om angst en stress hanteerbaar te maken?

Kijk op de wereld

Nog een manier om balans in je leven te organiseren kan zijn door anders naar de wereld te kijken. Probeer een genuanceerder beeld te krijgen door kritische vragen te stellen. Zitten er meerdere kanten aan het verhaal dat me verteld wordt? Zijn er nog andere (wetenschappelijke) inzichten die mij kunnen helpen mijn positie in deze bijzondere tijden te bepalen? En welke zijn dat dan?
Op de website van Café Weltschmerz heb ik een variatie aan door wetenschappers goed onderbouwde video’s gevonden over diverse maatschappelijke onderwerpen.
Swiss Policy Research zet alle onderbouwde feiten met betrekking tot COVID-19 op een rijtje.
Ook op de website van Maurice de Hond staat veel waardevolle informatie.
Wellicht zitten hier tips tussen die je een andere kijk op de coronacrisis geven.

Waar heb jij waardevolle informatie gevonden die je kan helpen bij een genuanceerder beeld op de samenleving?
Met wat voor instelling probeer jij door deze periode heen te komen?

De mooie dingen van het leven

Deze tijd brengt ook mooie dingen. De een ruimt bijvoorbeeld zijn zolder op en doet de klussen waar-ie nog niet aan toegekomen was. De ander besteed nu extra veel tijd en aandacht aan de tuin.
Naast humor is er ook tijd voor goede gesprekken en reflectie, het terugkijken op de dingen die je gedaan hebt en vooruitkijken naar de dingen die je anders wilt of belangrijker bent gaan vinden.
Er ontstaan veel nieuwe initiatieven want iedere negatieve situatie brengt iets positiefs.

Wat heeft deze tijd jou gebracht. Wat hebben de goede gesprekken, de reflectie jou opgeleverd?

Zoals je hebt gezien, staan er bij elk blok vragen. Heb je ideeën, suggesties of tips over hoe om te gaan met de coronacrisis? Zet ze in het commentaarblok hieronder. Het kan een ander helpen.

Wil je meer tips? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Plaats een reactie