Zelf je voedsel verbouwen: de mogelijkheden

Als je voor jezelf en je familie – ook in moeilijke tijden – de beste kwaliteit wilt, kies je voor het verbouwen van je eigen voedsel. Dit is ook gelijk de kortste weg van oogsten tot eten. Zo profiteer je optimaal van de voedingsstoffen die vers geoogste groente te bieden heeft. Bovendien kun je invloed uitoefenen op de wijze waarop je dat voedsel verbouwt.

prei | spitskool
prei | spitskool

Je hebt niet altijd een boerderij nodig voor het verbouwen van voedsel, je hebt zelfs geen grote achtertuin nodig. Alles wat je nodig hebt is een zonnig plekje ter grootte van de keukentafel.
De verschillende mogelijkheden – van klein tot groot – waarop je zelf voedsel kunt verbouwen, lees je in dit blog.

Kies je alleen voor groenten, fruit, kruiden, noten, paddenstoelen of bloemen of wil je het allemaal. Je kunt het klein houden, maar je kunt het ook groots aanpakken. De keus is aan jou. Zoals je hieronder kunt lezen, heb je verschillende mogelijkheden.

Microgroenten

Door zelf zaden te kiemen kun je het hele jaar door genieten van verse groenten. In een kiem zit alles wat de uiteindelijke plant zal gaan bevatten. Je eet zowel de wortel, de stengel, het blad en de bloem. Gekiemde zaden hebben naar verhouding een hoge voedingswaarde, soms tot wel dertig keer meer dan hun volgroeide varianten. Je eet echt alles in nog levende vorm wat de uiteindelijke plant in zich heeft: vitamines, mineralen, sporenelementen, koolhydraten, aminozuren en andere plantenvoedingsstoffen.
Vreeken’s zaden, Bolster en Binnenkweektuin zijn voorbeelden van organisaties die je hiermee op weg kunnen helpen. Ook MicroFarm kan je behulpzaam zijn met interessante informatie.

Mini moestuin: tuinieren op de vierkante meter

Een moestuin kan – net zoals vroeger – belangrijk zijn om je van voedsel te voorzien. Tegenwoordig hebben mensen een moestuin voor het plezier of omdat zelf gekweekte groente meer smaak heeft.
Wil je je stukje grond of balkon hiervoor gebruiken dan kan een mini moestuin een uitkomst zijn. Zelfs in de stad kan het goed boeren zijn. Dit kan zowel horizontaal als verticaal.

Om de oppervlakte die je hebt zo optimaal mogelijk te gebruiken, is bijvoorbeeld het principe van de vierkantemetertuin een optie. De Makkelijke Moestuin maakt van dezelfde uitgangspunten gebruik. Ook dit is een kleine compacte groenten-, kruiden- en/of bloementuin, waarbij de grond optimaal benut wordt. Beiden zijn gebaseerd op de Square Foot Gardening methode van Mel Bartholomew.
Kiezen voor een van deze methoden betekent dat je per vierkante meter ongeveer vijf keer zoveel kunt verbouwen als in een traditionele moestuin.

Voor aanvullende informatie over biologisch tuinieren kun je bijvoorbeeld terecht bij Biotuinwijzer. De Biotuinwijzer is een verzameling van plekken die je zullen inspireren en helpen bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een eigen (biologisch-ecologische) tuin, balkon of dakterras.

Als je affiniteit met automatisering hebt en optimaal wilt profiteren van een goede opbrengst uit je moestuin, dan is FarmBot misschien wel iets voor jou.

Voedselbos

Heb je een wat grotere tuin, dan kun je deze ook inrichten volgens de principes van het voedselbos.

Een voedselbos is een door mensen bedacht en ontworpen bos met een groot gehalte aan eetbare en nuttige soorten bomen, struiken en planten. Zoals Eetbaar Landschap schrijft, heeft een voedselbos onder andere als voordeel dat het weinig onderhoud nodig heeft en een grote verscheidenheid aan eetbaar goed met een hoge voedingswaarde oplevert.

hazelnoot
hazelnoot

Hoe je de principes van het voedselbos toe kunt passen, heeft Anastasia Limareva beschreven in het Basis Handboek Aanleg en Beheer van Voedselbossen. Ook Voedsel Uit Het Bos heeft waardevolle informatie.
Misschien is er ook wel een initiatief bij jou in de buurt waar je je bij aan kunt sluiten.

Het kweken van paddenstoelen kan een interessante verbreding zijn als je zelf voedsel gaat verbouwen. Zeker als je met een enige regelmaat wilt genieten van de heilzame effecten die paddenstoelen op het immuunsysteem kunnen hebben. Als je hier belangstelling voor hebt kan de informatie op bijvoorbeeld Groene Takken of Homegreen je helpen een keuze te maken die het beste bij je past.

Volkstuin

Tijd en energie steken in een volkstuin is een andere optie. Je kunt veel van je creativiteit kwijt in het ontwerpen, indelen en maken ervan zodat je bijna een jaar rond verse groenten en fruit uit eigen tuin kunt eten. Maar het heeft meer voordelen. Zoals Diana op haar website Diana’s mooie moestuin beschrijft, leer je er ook andere mensen kennen waar je leuke contacten mee hebt en ervaringen uitwisselt. Bovendien ben je fysiek bezig en geniet je van de buitenlucht.
Wil je weten waar er in jouw buurt mogelijkheden voor een volkstuin zijn, kijk dan bij Mijn Moestuin, op Tuinsites of de Startpagina Volkstuin.

Zelf je voedsel verbouwen?

Dit blog geeft je een aantal handvaten waarmee je inspiratie op kunt doen voor het zelf verbouwen van (een deel van) je eigen voedsel. Ga je er mee aan de slag? Zo ja, waar gaat je keuze naar uit. Leuk als je je ervaringen met ons deelt. Dat kan in het commentaarvak hieronder.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Plaats een reactie